Tietoa lasista

Float lasi

”Tavallinen rakennuslasi”. Float lasin nimellispaksuudet ovat 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12, 19 ja 25 mm. Float lasi on siis tavallisin ja edullisin lasivaihtoehto, joka ei kuitenkaan sovi esimerkiksi paikkoihin jossa vaaditaan erityista turvallisuutta. Float laseista saadaan valmistettua laminoituja laseja kun useita laseja liimataan päällekkäin ja väliin asennetaan muovikalvo.

Laminoitu lasi

Laminoidussa lasissa useita lasilevyjä liimataan päällekkäin niin että väliin jää tarkoitukseen valmistettu muovikalvo. Laminoituja laseja on paljon erilaisia, erilaisia variaatioita voidaan valmistaa esimerkiksi:

  • Käytetään eripaksuisia laseja
  • Käytetään tavallisia float -laseja, tai karkaistuja laseja
  • Liimataan eri määrä laseja päällekkäin

Laminoidussa lasissa on se merkittävä etu että lasin sirpaloituessa se pysyy silti paikallaan ja säilyttää muotonsa. Tämä on erityisen tärkeää silloin jos lasin rikkoutuessa on esimerkiksi putoamisvaara. Esimerkiksi lasilattiat jossa alapuolella on tyhjää tilaa, tai korkealla sijaitsevat kaiteet.

laminoitu-lasi

Karkaistu lasi

Karkaistu lasi kestää kovia iskuja ja korkeita lämpötiloja. Karkaistu lasi valmistetaan kuumentamalla tavallinen lasi korkeaan lämpötilaan, jonka jälkeen se hallitusti viilennetään. Karkaistua lasia käytettäessä on syytä muistaa että kaikki työstöt tehdään lasiin ennen karkaisua. Karkaisun jälkeen ei lasiin enää voida tehdä reikiä, hiontoja eikä muitakaan työstöjä. Mahdolliset pinnoitukset on lasiin tehtävä karkaisun jälkeen.

Karkaistu lasi ei rikkoontuessaan muodosta vaarallisia, teräviä sirpaleita, vaan lasi menee pieniksi, ihmiselle vaarattomiksi palasiksi. Karkaistuja laseja käytetään joko sellaisenaan tai osana laminoituja laseja.